Themabijeenkomst ‘aandacht voor meertaligheid bij jonge kinderen: een brug naar gelijke kansen’
12 oktober 2024
Donderdag 14 november, inloop vanaf 17.30 uur met een broodje
Stadskantoor Utrecht, 6e etage in ruimte V34/V35
Meld je aan via deze link!
Beste professional,
Op donderdagavond 14 november a.s. organiseren we een themabijeenkomst voor professionals, die met jonge kinderen (0-4 jaar) werken in de stad Utrecht. Het onderwerp is deze keer: taalontwikkeling en meertaligheid.
Plenaire lezing door Prof. Dr. Elma Blom
We gaan van start met een plenaire lezing over het thema door Prof. Dr. Elma Blom.
Elma Blom is hoogleraar Taalontwikkeling en Meertaligheid in Gezin en Onderwijs (Universiteit Utrecht)
Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van meertalige kinderen en naar taalontwikkelingsstoornissen. Ze richt zich onder andere op het onderscheiden van taalachterstand en aangeboren taalontwikkelingsstoornis, diagnostiek bij meertalige kinderen, de relatie tussen cognitieve ontwikkeling en taalontwikkeling en de invloed van taalomgeving.
Na de pauze heb je de keuze uit twee praktische workshops:
Taalstimulerende technieken door Henrieke van Elp (Logopedist en Klinisch Linguïst)
In deze workshop bespreek en oefen je taalstimulerende technieken. Dit zijn technieken die je inzet in je communicatie met jonge kinderen. Het is een manier van benaderen, die kinderen ertoe uitlokt om (meer) te spreken en zo de taalontwikkeling te stimuleren. Deze workshop richt zich op het stimuleren van taal in zijn algemeenheid en niet zozeer op meertaligheid.
Meertaligheid: hoe ga je om met álle talen van het kind? door Martine Broersen – Jong
(Taalkundig specialist, Logopedist en Opleidingsdocent Taal)
Deze training richt zich op professionals die vragen hebben over meertaligheid bij jonge kinderen. Hoe weet je dat de taalontwikkeling goed verloopt als het kind meerdere talen spreekt? Welke taal of talen kunnen ouders thuis het beste aanbieden? Wat doe je met al die thuistalen op de groep? Kortom, wat kun jij doen om de meertalige taalontwikkeling optimaal te stimuleren?
Programma:
17.30 uur |
Inloop met een broodje |
18.00 uur |
Opening bijeenkomst met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en aandacht voor het onderzoek door Universiteit Utrecht naar het effect van Corona op de taalontwikkeling van jonge kinderen. |
18.30 uur |
Plenaire lezing door Prof. Dr. Elma Blom |
19.15 uur |
Pauze |
19.30 uur |
Workshops |
20.30 uur |
Korte plenaire afsluiting |
Aanmelden (en afmelden)
Er is een maximaal aantal plekken beschikbaar. Wil je zeker zijn van deelname aan deze bijeenkomst? Meld je dan snel hier aan!
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
We rekenen natuurlijk op je komst maar mocht je verhinderd zijn dan graag jezelf even afmelden via een berichtje aan opgroeien@utrecht.nl Dit i.v.m. de catering en de mogelijkheid voor andere professionals om toch aan te sluiten wanneer het maximaal aantal aanmeldingen is bereikt en we een wachtlijst aanleggen.
Is deze bijeenkomst ook relevant voor andere collega’s? Stuur deze uitnodiging dan vooral door!
Graag tot 14 november!
Met vriendelijke groet,
Jeugdgezondheidszorg Utrecht